Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    Internetten: leer van elkaar

    Je kind is groot geworden met de computer, dus de kans is groot dat hij of zij beter de weg weet op internet dan jij. Toch zijn er ook een aantal dingen die jij je kind over internet kunt leren.

    Pubers zijn niet gek, dus die weten best wel dat het Grote Internet vol met boze gevaren zit. De kans dat een puber een virus download is kleiner dan dat hun ouders dan doen. En een puber zal ook niet zo snel zijn pincode geven wanneer iemand daar op internet om vraagt.

    Pubers zijn misschien niet gek, maar veel pubers zijn wel naief. En dus kan het geen kwaad als je ze leert om niet al te enthousiast te zijn met het delen van hun leven op internet.

    Respect
    De meeste pubers delen tegenwoordig een groot deel van hun leven via social media zoals Facebook, Hyves en Twitter. Daar is niets mis mee. Social media zijn een prachtig instrument om digitaal contact te houden met klasgenoten, vrienden of vriendinnen.

    Maar leer je kind dat lang niet alle informatie geschikt is voor de hele wereld. Je mag heus wel vinden dat juf Joke Vermeulen een kutwijf is, maar zoiets is niet handig om via social media te delen. Juf Joke Vermeulen heeft ook internet en de kans dat zij die boodschap te lezen krijgt is groter dan je zou denken.

    En wat voor juf Vermeulen geldt, geldt ook voor (ex-)vrienden en -vriendinnen, klasgenoten, broertjes zusjes en natuurlijk ouders. Informatie die op internet staat, gaat daar bovendien nooit zo heel snel meer vanaf. Leer je kind dus dat je je op internet altijd met respect over anderen uit moet laten.

    Wachtwoorden
    Je hebt je kind vast wel het belang geleerd van een sterk wachtwoord, en je hebt ook wel geleerd om dat niet aan anderen te geven. Heel goed, maar niet voldoende. Veel mensen, zowel volwassenen als kinderen, hebben een wachtwoord dat ze voor (vrijwel) alle websites en mailadressen gebruiken.

    Iemand die toegang heeft tot een wachtwoord, heeft dus meteen toegang tot heel veel verschillende dingen die je niet met anderen wilt delen. Leer je kind (en jezelf dus ook) aan om voor iedere website een ander wachtwoord te kiezen. Een veel gehoord argument waarom mensen dat desondanks niet doen, is dat het moeilijk is om voor iedere site een ander wachtwoord te onthouden.

    Dit is eenvoudig te ondervangen met de volgende tip:
    Kies een centraal wachtwoord (bijv. "spruitjes"), maar voeg daar bij iedere site waarvoor je een wachtwoord nodig hebt de dominante kleur van die website aan toe. Het wachtwoord voor Facebook wordt dan "spruitjesblauw" (of "blauwspruitjes"), Hyves wordt "spruitjesoranje", Cosmogirl wordt "spruitjesroze", enzovoorts. Je moet natuurlijk nooit tegen anderen zeggen dat je deze truc gebruikt, want dan heb je er nog weinig aan.

    Echte liefde
    Er is onder tieners de afgelopen jaren een gevaarlijke trend ontstaan waarbij wachtwoorden een rol spelen. Bij veel tienerrelaties is een cultuur ontstaan om als bewijs van echte liefde je wachtwoord aan je vriendje of vriendinnetje te geven: "Je houdt pas echt van mij als je mij je wachtwoord geeft".

    Leer je kind dat het geven van je wachtwoord geen bewijs van liefde is, maar gewoon oerstom. Er zijn veel (Heel Veel!) voorbeelden te vinden van tieners die in grote problemen kwamen nadat ze uit liefde hun wachtwoord hadden weggegeven. Niet doen dus.

    Ondeugende foto's
    Een probleem dat gerelateerd is aan het geven van wachtwoorden aan je vriendje (m/v), is het sturen van ondeugende foto's (of erger). Het internet staat vol met foto's die nooit voor de ogen van de hele wereld bedoeld waren. Denk niet dat dit een probleem is dat slechts sporadisch ergens in het buitenland voorkomt. Iedere middelbare school in Nederland heeft hier weleens een keer mee te maken gehad. En meestal vaker dan eens.

    Leer je kind dus dat hij, maar meestal zij, nooit maar dan ook nooit erotisch getinte foto's van zichzelf moet doorsturen aan anderen. Het risico dat die foto's vroeger of later op internet belanden is groot! Hetzelfde geldt voor webcam-chats. Iedere webcamchat kan opgenomen worden en het internet opgeslingerd worden. Bovendien is een schermafdruk zo gemaakt. Leer je kind dus dat experimenteren met seks niet goed samen gaat met de ongekende mogelijkheden van de computer.

    Leer van je kind
    Hopelijk leert je kind van de waarschuwingen die je hem of haar geeft. Omgekeerd kun jij waarschijnlijk veel leren van je kind met betrekking tot internet. Hoe vind je die MP3 van dat concert dat Marvin Gavye in 1980 in Montreux gaf? Je kind weet het antwoord. Welk programmaatje heb je nodig om .avi-bestanden op een Mac te bekijken? Vraag het maar aan je kind.

    Je kunt natuurlijk ook zelf met pijn en moeite via Google leren wat je wilt leren, maar op het moment dat je je kind de mogelijkheid geeft om jou wat te leren, laat je daarmee zien dat je je 14-jarige puber niet meer ziet als een klein kind. Je geeft je zoon of dochter de mogelijkheid om meer op basis van gelijkwaardigheid met je om te gaan. Ook daar leer je van.

    Een kind van 14 speelde 4 jaar geleden nog met speelgoed, maar is over 4 jaar iemand die gaat studeren, werken of het huis uit gaat om op eigen benen te staan. Wen er dus maar vast aan dat je kind steeds minder 'kind' en steeds meer volwassene wordt.


     


    Copyright - Privacybeleid