Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    "Roken is voor losers"

    Vanuit de overheid is er de afgelopen jaren intensief campagne gevoerd om te voorkomen dat jongeren gaan roken. Toch is er nog altijd een kans van 1 op 3 dat jouw kind begint met roken. Wat kun je doen om te zorgen dat dat niet gebeurt?

    De cijfers die de Stivoro kan overleggen zijn indrukwekkend. In 1992 rookte 29 procent van alle jongeren. In 2011 was dat percentage gedaald naar 20 procent. Maar die cijfers zijn een beetje bedriegelijk. Als je kijkt naar jongeren van 13 jaar, dan rookt in die groep bijna niemand. Kijk je naar de leeftijd van 17-18-jarigen, dan rookt ongeveer 40 procent.

    Ook opleidingsniveau speelt een grote rol. Roken op de middelbare school doe je om "erbij te horen", maar hoe hoger de opleiding van jongeren, hoe kleiner de kans dat hij/zij gaat roken. In het vmbo rookt ongeveer 33 procent van de jongeren. Op de havo is dat 29 procent en aan het vwo slechts 14 procent. Hoe hoger de opleiding, hoe groter de kans dat roken gezien wordt als iets voor losers. Overigens zijn er maar weinig verschillen tussen jongens en meisjes.

    Maar goed. Alles bij elkaar heb je statistisch gezien nog steeds een hele redelijke kans dat jouw kind begint met roken. Toch kun je als ouder het nodige doen om te voorkomen dat ook die van jou gaat roken. Een aantal tips.

    Niet-rokenafspraak
    Een effectief middel om te voorkomen dat jouw kind zich door de nicotine laat verleiden is het maken van een niet-rokenafspraak: "Als jij tot je 18e niet rookt, dan betaal ik voor jou je rijlessen voor je rijbewijs."

    Zo'n afspraak of een soortgelijke afspraak waarbij een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld, wordt in veel gezinnen gemaakt. Voor veel pubers is die beloning de moeite waard om niet toe te geven aan groepsdruk door rokende vrienden of vriendinnen. Bovendien is het een legitiem argument om een sigaret die door een vriend of vriendin wordt aangeboden af te slaan.

    Rook zelf niet
    Het lijkt een open deur, maar toch zien lang niet alle ouders in dat hun eigen rookgedrag van invloed is op hun kind. Ouders die zelf roken hebben een veel grotere kans dat hun kind ook gaat roken. Stop dus met roken als je wilt dat je kind ook niet rookt. Je hebt als roker bovendien weinig recht van spreken als je je kind gaat verbieden te roken.

    Wanneer je het moeilijk vindt om te stoppen met roken, dan zou je kunnen beginnen te stoppen met roken waar je kind bij is. Ook stoppen met binnenshuis roken is aan te raden. Rokers hebben het zelf vaak niet door, maar een huis waar gerookt wordt stinkt.

    Keur roken af
    De cijfers bewijzen dat kinderen van ouders die negatief tegenover roken staan, minder roken dan ouders die neutraal of positief staan tegenover roken. Laat je kind dus duidelijk weten dat je roken smerig en ongezond vindt. Ook als je zelf jarenlang hebt gerookt. Met je kinderen praten over roken zorgt er volgens onderzoek bovendien voor dat je kind sneller op zal biechten als hij is begonnen met roken. (Al kom je daar waarschijnlijk toch wel snel genoeg achter...)

    Rokende vrienden/vriendinnen
    Nog een open deur: wanneer je kind goed bevriend is met pubers die roken, is de kans dat ze zelf ook gaan roken aanzienlijk groter. Nou is het natuurlijk nogal drastisch om je kind te verbieden om vrienden te zien rokende vrienden of vriendinnen, maar je kunt misschien wel tactisch de aandacht van je kind sturen in de richting van vrienden/vriendinnen die niet roken.


     


    Copyright - Privacybeleid