Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    Je kind rookt. Wat nu?

    Als je kind begint met roken, heb je dat als ouder meestal snel in de gaten. Je kent je kind tenslotte als geen ander. Bovendien ruik je het op meters afstand. Maar hoe ga je om met een puber die rookt en hoe kun je hem/haar helpen om te stoppen?

    De kans dat je kind begint met roken is nog altijd een stuk kleiner dan de kans dat je kind er nooit aan begint, zo blijkt uit cijfers. Maar wanneer jouw kind tot de 30 procent behoort die wel begint met roken, dan wil je natuurlijk dat hij of zij daar zo snel mogelijk mee stopt.

    Stoppen is niet eenvoudig
    Je kind laten stoppen met roken is niet zo eenvoudig, net zoals het voor volwassenen ook vaak een moeilijke zaak is. Als ouder heb je de nodige instrumenten in huis om je puber te helpen bij het stoppen.
    Een belangrijke oorwaarde is wel dat je kind op z'n minst niet afwijzend staat tegenover jouw pogingen om hem of haar te helpen. Als iemand niet wil, heeft helpen geen zin.

    Misschien word je boos als je ontdekt (of hoort) dat je kind is gaan roken. Nou is boosheid voor de meeste pubers op zich geen reden om hun gedrag te veranderen. Net zoals Noord-Korea zich niets aantrekt van boze reacties uit de rest van de wereld. Maar dat verandert wanneer er sancties opgelegd worden. Sancties zijn in veel gevallen wel effectief. Dat geldt voor Noord-Korea en het geldt ook voor je kind. Wat de VN met Noord-Korea doet, kun jij thuis ook inzetten.

    Geen zakgeld
    Zo kun je je kind duidelijk maken dat je niet meebetaalt aan zijn of haar sigarettenverslaving en dat je geen zakgeld meer geeft zolang hij of zij rookt. Je kunt afspreken dat hij het zakgeld dat je kind misloopt weer krijgt op het moment dat hij of zij drie maanden gestopt is.

    Een andere maatregel die je kunt nemen is verbieden om in huis te roken. Ook op de eigen kamer van je kind wordt niet gerookt. Het is zijn/ haar kamer, maar het is jouw huis.

    Deze 'straffen' maken je kind duidelijk dat het menens is met stoppen met roken. Naast deze sancties kun je je kind ook een helpende hand bieden om te stoppen. Bijvoorbeeld met onderstaande tips.

    Niet-rokenafspraak
    Een middel dat vaak effectief is om pubers ervan te weerhouden te gaan roken, is het maken van een niet-rokenafspraak: "Als jij tot je 18e niet rookt, dan betaal ik voor jou je rijlessen voor je rijbewijs."

    Wanneer je kind desondanks toch is gaan roken kun je je kind een laatste kans geven. Die afspraak blijft gelden als je kind nu stopt met roken.

    Wanneer je geen niet-rokenafspraak met je kind hebt gemaakt, dan kun je dat alsnog doen wanneer hij of zij rookt. Je kind wordt dan beloond wanneer hij of zij stopt met roken.

    Stop samen
    Rook je zelf ook? Dan heb je op zich niet zo heel veel recht van spreken als je je kind verwijt dat ie is begonnen met roken. Maar het geeft je wel de mogelijkheid om je kind te helpen door samen te stoppen met roken. Dat is niet alleen makkelijker voor je kind, maar ook voor jou!

    Niet tijdens tentamens
    Stoppen met roken is al lastig zat. De kans dat een stoppoging van je kind lukt is in een drukke periode aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Kies dus samen met je kind een goed moment om te stoppen met roken. In de tussentijd kun je je samen met je kind instellen op de eerste tijd tijdens het stoppen. Stel kleine beloningen in het vooruitzicht als je kind bijvoorbeeld een week gestopt is.

    Rokende vrienden/vriendinnen
    Als je kind is gaan roken, is de kans groot dat zijn of haar vrienden ook roken. Stoppen is lastig als die vriendinnen/vrienden stug blijven doorroken. Je kunt heel drastisch bepalen dat die rokende vrienden er bij jou niet meer in komen, maar het is misschien handiger om je kind subtiel te sturen in de richting van andere vrienden. Die niet roken.

    Schakel hulp in
    Roken is duur. Mede daarom roken pubers veel minder dan volwassenen. Toch zijn de 6 tot 8 sigaretten per dag die een puber gemiddeld rookt verslavend genoeg om moeite te hebben met stoppen. Wanneer het ondanks straffen en belonen niet lukt om je kind te laten stoppen met roken: schakel hulp van buitenaf in.

    Je kunt zelf gaan lopen klooien met nicotinepleisters, kauwgum en andere middeltjes, maar wanneer die onvoldoende helpen is het verstandig om met je kind langs te gaan bij de huisarts. Die kan je verwijzen naar instanties waar het je kind makkelijker gemaakt wordt om te stoppen.

    Lees ook: "Roken is voor losers"


     


    Copyright - Privacybeleid